Bach Bloesem Therapie

De ontdekker van de Bach bloesem remedies was Dr. Edward Bach. Hij was werkzaam als arts en bacterioloog en sinds 1915 ook als homeopaat.

 

 

Dr. Bach was van mening dat er een ziekte ontstaat wanneer er sprake is van een disharmonie tussen lichaam en geest. Deze onbalans uit zich in negatieve gemoedstoestanden (depressie, duizeligheid, hevige stemmingswisselingen). Wanneer deze onbalans niet tijdig wordt ontdekt, erkent en verholpen kunnen er fysieke klachten ontstaan.

De fysieke klachten kunnen heel uiteenlopend zijn:

– uitslag / eczeem
– trillen en verlies over de spiercontrole
– duizelingen
– haaruitval

Na het opgeven van zijn praktijk vond hij tijdens zijn zwerftochten planten die een hogere vorm van energie (frequentie) bevatten dan andere planten.
Afgaande op zijn intuitie en de smaak van de planten was hij in staat om te ontdekken welke stoornissen tussen lichaam en geest (fysiek en mentaal) door deze planten opgelost kunnen worden.

Hij stelde 38 remedies samen die ieder afzonderlijk en ook in combinatie met elkaar in staat zijn om een negatieve gemoedstoestand op te heffen en de positieve gevoelens naar voren te laten komen.
Hij maakte hierbij gebruik van de zonnemethode en de kookmethode om de essences samen te stellen.

De remedies zijn door Dr. Bach in categorieën onderverdeeld:

* eenzaamheid
* onvoldoende interesse in het hier en nu
* overgevoeligheid voor invloeden en ideeën
* overbezorgdheid voor het welzijn van anderen

 

 

Bij Instituut Anja worden de Bach remedies op de persoon getest via de Touch for Health methode (praktische kinesiologie). Dit zijn spiertesten waarbij elke spier afzonderlijk staat voor de werking van een bepaald lichaamsgebied en orgaan. Deze testen kunnen zowel bij mensen als bij dieren worden uitgevoerd.

Bach remedies kunnen worden ingezet bij emotionele blokkades die voortkomen uit een incident (rouwverwerking, trauma, ongeluk, examen), maar ook via leeftijdsregressie kunnen dieper liggende trauma’s en oorzaken worden opgespoord.

Bach therapie heeft ook zijn waarde bewezen in het rijk van de flora en fauna. Vooral bij dieren uit het asiel, is de Bach therapie al diverse malen succesvol toegepast om hun emotionele balans te hervinden en het plezier in het leven opnieuw te ontdekken.